Je bent aan het relaxen in het park, plotseling hoor je “PAS OP!”. Je kijkt om en ziet een bal op je af suizen. In een split second reik je naar de bal en kaats je hem de andere kant op. Poeh, dat scheelde weinig! 

bal vangen

Dacht je na over deze handeling? Nee, daar was geen tijd voor. Je handelde vanuit een reflex, vanuit je onderbewuste. Op je onderbewuste kan je altijd rekenen, hierin zit jouw kern en jouw drang om te overleven.

Je onderbewuste wordt niet alleen aangewakkerd in onveilige situaties. Je kent misschien wel dat gevoel in je buik als je een bepaalde beslissing neemt, iets ‘knaagt’ en het voelt niet helemaal goed. Je kan je vinger er niet op leggen. Misschien wuif je het gevoel weg en maak je een keuze die tegenstrijdig is met dit knagende gevoel. 

Dit geknaag is je onderbewuste. Van jongs af aan hebben we geleerd om ons gevoel te parkeren en ons te gedragen zoals de omgeving dat van ons verwacht. Ook hebben we geleerd om rationeel na te denken en keuzes te maken op basis van feiten, niet op basis van gevoel.

Ik vind dat zonde.

Kijk eens naar onderstaand gesprek tussen een moeder en een dochter:

Moeder: Straks komen oom Piet en tante Saar. Ze hebben onze vorige week echt uit de brand geholpen, dus als oom Piet wil dat je bij hem op schoot komt zitten dan wil ik dat je dat doet, goed? 

Dochter: Ik vind oom Piet altijd uit zijn mond stinken, ik wil niet bij hem op schoot.

Moeder: Oom Piet vindt dat heel gezellig en we moeten even heel aardig voor ze zijn, ik wil dus dat je daarbij helpt.

Dochter: Kan ik niet gewoon tegenover hem zitten en gezellig kletsen, dan ben ik toch ook aardig?

Moeder: Het maakt me niet uit dat je hem vindt stinken, je gaat gewoon bij hem op schoot. Soms moet je iets doen wat je niet leuk vindt! 

Dochter: ….

Moeder verwacht van dochter dat ze iets doet waar dochter zich niet prettig bij voelt. Dochter heeft dit aangegeven, maar dit wordt weggewuifd door moeder. 

Moeder heeft gelijk, soms moeten we iets doen waar we geen zin in hebben of wat we niet leuk vinden. 

Wat in bovenstaand gesprek alleen mist, is de erkenning voor het gevoel van de dochter. Zodra dochter deze erkenning krijgt, kan de moeder het gesprek hervatten. Dochter ervaart dan dat haar gevoel ertoe doet en kan openstaan voor suggesties om haar moeder te helpen in deze situatie. 

Ik moet er even een nachtje over slapen

Je kent deze uitdrukking vast wel, misschien heb je hem wel een keer gebruikt. Bij een lastige beslissing of dilemma is het verstandig om er even een nachtje over te slapen. Veel mensen nemen de tijd om alle feiten, voor- en nadelen op een rijtje te zetten.

Is dat verstandig? 

Het kennen van de feiten is handig, maar belangrijker is om alles op een gegeven moment los te laten en het gevoel te laten spreken.

Hoe doe je dat? Door er daadwerkelijk een nachtje over te slapen. Laat de dag van tevoren alle feiten, voor- en nadelen los. Ga slapen en neem jezelf voor om, zodra je wakker wordt, een keus te maken. Geef jezelf geen tijd om na te denken, geef je onderbewuste de ruimte om zich te laten horen.

Krachtige keuzes vanuit je intuïtie 

Door kinderen van jongs af aan te leren luisteren naar hun gevoel, kunnen zij op latere leeftijd gemakkelijker krachtige keuzes maken vanuit hun intuïtie. Natuurlijk is de ratio ook belangrijk, maar uiteindelijk kan alleen een mens zelf een keuze maken die betrekking heeft op hem of haar. Kinderen missen levenservaring, bepaalde kennis en vaardigheden, maar hun onderbewuste is al net zo sterk als die van een volwassenen. 

Door het gevoel van kinderen serieus te nemen, leren ze zichzelf serieus te nemen. 

onderbewuste

4 tips om je onderbewuste te laten spreken tijdens een belangrijke beslissing of dilemma:

1). Gooi een muntje op. Ja, echt waar! Munt is de ene beslissing, kop de andere. Kies een kant en gooi een muntje op. Haal diep adem en bekijk de uitslag. Denk niet na, luister naar je buik en je hart. Voel je het knagende gevoel of juist een sprongetje in je hart? Luister hiernaar! Neem het serieus en neem je gevoel onder de loep. Vervolgens kun je jouw ratio hierbij betrekken, maar wuif dit eerste onderbuikgevoel niet weg.

2). Praat met mensen. Betrek mensen bij jouw beslissing. Zijn ze juist voor- of tegenstander van een bepaalde beslissing? Met wie praat je makkelijker? Met wie ga je gemakkelijker mee in het gesprek? Van wie krijg je juist irritaties of frustraties? Neem het gevoel dat je bij het gespreksonderwerp krijgt serieus. 

3). Begin met schrijven. Schrijf een brief aan jezelf, waarin je jouw keuze toelicht. Zet de timer op 2 minuten en begin te schrijven. Haal je pen niet van je papier. Je blijft met schrijven. Weet je niet wat je moet schrijven? Schrijf dat dan op. Zorg ervoor dat je alles wat in je opkomt opschrijft en lees de brief vervolgens aan jezelf voor. 

4). Let op tekens. Dit klinkt misschien wat zweverig, maar let op tekens die het universum jou geven. Misschien heb je weleens gehoord van het begrip ‘synchroniciteit’ van Carl Jung. Hij beschrijft dat bepaalde gebeurtenissen ‘zin’ krijgen, omdat wij er een bepaalde betekenis aan geven. Voor mij heeft een overstekende eekhoorn geen betekenis, maar voor jou is dat misschien net het signaal dat je nodig had om een bepaalde beslissing te maken.

Ik gun het alle kinderen om in zichzelf en dus in hun eigen gevoel te vertrouwen. Door kinderen te leren wat hun gevoel ze vertelt, leren zij krachtige keuzes te maken, maar ook uitdagingen aan te gaan. Kinderen leren dat angst bijvoorbeeld een gevoel is om zichzelf te beschermen tegen gevaar. Door hiernaar te luisteren en dit gevoel te erkennen, geven zij zichzelf ruimte om iets nieuws en spannends te proberen. Gun jij dit jouw kind ook? Neem contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.