Wat is er nou??

Een boos gezicht, overdreven gezucht, dingen doen die niet mogen, treuzelen of zeuren… Waarom doet je kind nou zo vervelend??

“Wat is er aan de hand?”

“Nihiksss!! Laat me met rust!”

 Nou, daar heb je dus ook niks aan… Moet je dan ruiken wat er aan de hand is?

 Nee hoor, dat hoeft niet. Je hoeft alleen je detective hoed maar op te zetten en je kind helpen om te achterhalen wat hij of zij probeert te vertellen met het gedrag.

 

Waarom gebruiken kinderen hun gedrag om iets duidelijk te maken?

Eigenlijk is dat heel simpel, kinderen hebben nog niet de capaciteiten om aan te geven wat ze nodig hebben of wat er aan de hand is. Veel volwassenen vinden dit zelfs ook nog lastig!

Je herkent het vast wel, je voelt je geïrriteerd om de kleinste dingen. Je schiet uit je slof als je collega feedback geeft of je klapt juist dicht. Je doet onredelijk naar je partner, zonder te weten waarom. Of je blijft je werk uitstellen omdat je moe bent of andere activiteiten prioriteit geeft.

Alle mensen gebruiken weleens (onbewust) hun gedrag om iets duidelijk te maken.  

 

Op zoek naar de reden achter het gedrag

Nu je weet dat je kind zijn of haar gedrag gebruikt als communicatiemiddel, kun je met een nieuwe blik naar het gedrag kijken. Je kind is bijvoorbeeld enorm aan het treuzelen, terwijl jullie weg moeten. Dit doet je kind niet om expres vervelend te doen, maar hij of zij is misschien zenuwachtig of angstig.

Hoe kom je achter de reden van het gedrag?

1). Ik zie dat…

Benoem welk gedrag je ziet, zonder te oordelen.

2). Je moet je wel heel naar voelen…

Erken het gevoel, in plaats van aan het gedrag. Het gaat immers om de reden achter het gedrag.

3). Bied troost…

Door troost te bieden, leert je kind dat zijn of haar gevoel legitiem is. Het mag er zijn, ook al weet je kind zelf misschien (nog) niet wat de reden is achter het gevoel.

4). De puzzel oplossen…

Ontdek samen waar het gedrag vandaan komt. Welk gevoel en welke reden horen bij het gedrag? Wat helpt je kind om zich weer beter te voelen?

Onthoud: je kind weet meer dan je denkt. Het is misschien even zoeken, maar vertrouw erop dat je kind weet wat er aan de hand is en wat hij of zij nodig heeft om zich weer gelukkig te voelen.